Een kantelaar als loopbaancoach

In mijn zoektocht naar een job die bij mij past, ben ik begin dit jaar gestart met loopbaanbegeleiding (via VDAB loopbaancheques). Ik ging op zoek naar een coach die op dezelfde golflengte zat én ook open stond voor de mogelijkheid om alles om te gooien, want ik ben iemand die naar een doel werkt – stilstaan is achteruitgaan –  en ik stond stil maar ik wist niet hoe te beginnen aan die eerste stap. Ik had een personal trainer nodig om mij in beweging te krijgen in mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging – de vraag is hoe weet je op voorhand dat het de juiste coach is, hoe weet je of het gaat klikken en dat het ook effectief een verschil zal maken ?

Zoek een coach die bij jou past !

Belangrijk is te weten dat VDAB loopbaancheques recht geven op een eerste verkennend gesprek en dus gebruik dat: Zoek iemand die bij je past, en dat is voor iedereen anders dus vraag raad aan anderen maar maak je eigen beslissing.  Voelt het niet goed, contacteer dan iemand anders. Twijfel je, laat het enkele dagen rusten en zie wat het dan zegt. 

Ik heb er uiteindelijk drie gecontacteerd: 

– De eerste dame (via telefoon) was wel vriendelijk maar ik had het gevoel dat we echt naast elkaar praatten: bijv. altijd tesamen begonnen te praten, ik moest echt doorvragen hoe het concreet zou verlopen want op ik kon er mij totaal geen beeld van vormen, eigenlijk direct frustratie.

– Een andere coach heb ik face2face gezien maar omdat ze al enorme vertraging had, ik moest wachten op een gang die vol rommel stond, ik het volledige gesprek met mijn voorganger (met een compleet andere profiel) kon volgen, is het zo dat ik eigenlijk onbewust al beslist had dat dit geen optie was voor ik haar gesproken had. Het heeft nog wel enkele dagen geduurd om de effectieve beslissing te nemen en dat te laten weten want ik begon te twijfelen dat mijn verwachtingen misschien gewoon te hoog waren, en ik de ‘perfecte’ coach toch nooit zou vinden. 

– Uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij ‘Passion for Work’ en vooral het profiel van coach Ilse Schorrewegen sprak mij direct aan. In haar zag ik de creativiteit, kleur en visie die ik weer in mezelf wou bovenhalen. Hoe wist ik dit ? Geen idee, een gevoel, alleen al haar foto geeft fun, kleur, durf weer en het lezen van de definitie van Kantelaar was de kers op de taart – iemand met een duidelijke visie, wat een verademing ! Lees maar:

Kantelaar (m/v) (< Van Dale 2020> <Vl.)) 1. Expert die individuele werknemers, freelancers en bedrijven begeleidt die de zaken anders, duurzamer en menselijker willen aanpakken en daar niet alleen over denken maar het ook echt willen doen. 2. Ondernemend individu dat het lef heeft te kantelen. 3. Kan een nieuwe orde en een beweging creëren, als koploper, verbinder en strateeg. Synoniemen: friskijker, dwarsdenker, omdenker.

Ons telefonisch kennismakingsgesprek verliep heel aangenaam en samen met haar heb ik gekozen om het ‘Weten wat je wil’-programma te doorlopen. Dit zijn de 5 stappen van dat programma:

 1. Wat kan je goed én doe je graag?
 2. Wat wil je graag ontwikkelen?
 3. Wat vind je belangrijk? ~ Waarden
 4. Welke beroepen passen bij jou? ~ Indicatie type job en voorbeelden
 5. Het experiment

Het doorlopen van deze 5 stappen geeft structuur aan de zoektocht binnen de chaos van alle goede raad, alle interessante boeken, al die potentiële jobs en alles wat er op je afkomt eens je je openzet voor nieuwe uitdagingen. Maar tegelijkertijd blijft er door het programma maar beperkte vrijheid/tijd voor de coach over om het op maat te maken…

Belangrijker dan het programma zelf vond ik de aanpak van Ilse. In heel het proces is ze een spiegel die de echte ‘ik’ vanonder het bedolven zelfbeeld wil halen. Ze geeft vertrouwen om de drang naar perfectie los te laten, de zelfstoef toe te laten om vaardigheden te durven benoemen, creativiteit te stimuleren en uit te testen…  En voor mij was het vooral revolutionair om kennis te maken met het begrip ‘Beelddenker’ via NBI (Neethling Brain Instruments). Op die moment ging er een wereld open waarin ik mij thuis voel, een (h)erkenning van de golf van ideëen die mij soms kan overspoelen, de nood aan het totaalbeeld én de details. Ook nu nog is ze een inspiratie: check haar kruimels maar eens op de social media, ik kom haar overal tegen waar er creativiteit en inspiratie aan te pas komt..

Vrienden vroegen mij tijdens/nadien wat ik er nu uit gehaald had, of ik nu wist wat ik moest gaan doen, wat dan wel bij mij past, welke job nu iets voor mij was, of ik nu al aan het solliciteren was..  Wel eigenlijk kan ik daar geen eenduidig antwoord op geven. Door het bekijken van de vaardigheden en waarden krijg je een kader waarin je kan gaan zoeken maar er zijn nog zoveel mogelijkheden open. Ik weet nog steeds niet welke exacte ‘job’ bij mij past en welk exact bedrijf werkt zoals ik wil werken én toch weet ik veel meer waar ik naartoe wil, alleen is dat (nog) niet meetbaar. Het zal wat tijd vragen..

Je kan het zien als een ouderwetse landkaart om je te helpen bij je zoektocht (en geen GPS die je expliciet vertelt waar af te slaan). Met de landkaart kom je er ook: het zal wel wat langer duren omdat je tussendoor even zal stoppen om de kaart opnieuw te lezen, of om even te vragen waar je nu verloren gereden bent. Maar net daardoor kom je nieuwe plaatsen en mensen tegen op je pad die weer nieuw informatie en inspiratie geven en er misschien voor zorgen dat je eindbestemming uiteindelijk zal wijzigen.. Het is zoals rijden naar Plopsaland maar onderweg ontdekken dat Disneyland ook bestaat en door de Cars-liefhebber op de achterbank dan maar beslissen om door te rijden tot Frankrijk.

De weg ernaartoe is minstens zo belangrijk als de eindbestemming

Soms ben ik het daar mee eens, soms ben ik te ongeduldig..

 

Advertenties

Een gedachte over “Een kantelaar als loopbaancoach

 1. Dank voor zoveel lof Annelies. Het was voor mij een feest om jou te mogen begeleiden. Mensen die zo openstaan om zelfinzicht te vergaren en bereid zijn om met zo’n openheid naar de mogelijkheden te kijken: het is een waar geschenk voor een Kantelaar.
  Ik ben heel blij jou te hebben mogen inspireren rond het feit dat je een beelddenker bent: teveel mensen weten dit niet van zichzelf en worstelen met hun ‘anders’ zijn: constructieve dwarsliggers, creatieve buitenbeentjes, ‘vogels in de mijn’ die, lang voor anderen nog maar merken dat er iets aan de hand is, hun vinger kunnen leggen op mogelijke problemen en die overal verbetermogelijkheden zien, maar dit helaas niet altijd intern ‘verkocht’ krijgen. Vaak worden deze mensen met argusogen bekeken door het management, als een bedreiging ervaren door leidinggevenden… Nochtans is er in de toekomst net nood aan dit type profiel: als we blijven doen wat we altijd gedaan hebben, zullen we blijven krijgen wat we tot nu toe hadden. En dat kan beter!
  Kantelen die handel…jij bent alvast goed bezig en een fantastische ambassadrice, waarvoor mijn hartelijke dank.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s